Equine Bodywork

Equine Bodywork

Wat is Equine Bodywork?

Equine Bodywork is een Engelse term wat vaak wordt gebruik door mensen die paarden behandelen met methodes wat gecentreerd op de fascia en bindweefselstructuren zijn. In mijn geval, is mijn basis opleiding acupressuur. Ik ben op de klassieke manier opgeleid ('Oosters', met acupressuurpunten) en afgelopen 5 jaar heb ik me ook verdiept op 'Westerse' invalshoeken: Myofasciale Release, craniosacraal therapie, en diverse massage technieken. Dit heeft onder andere te maken met myofasciale meridianen (lijnen van fascia die door het lichaam lopen). Bij uw paard gebruik ik beide invalshoeken door elkaar om zo een optimale behandeling te kunnen geven.

Wat is acupressuur?

Vrijwel iedereen heeft een beeld bij het woord 'acupunctuur'. Dat is meestal niet het geval bij acupressuur.
Heel kort door de bocht, acupressuur is acupunctuur zonder naalden. 
De filosofie erachter is hetzelfde, de behandelprincipes ook, maar bij de uitvoering gebruikt de therapeut zijn vingers en handen om druk te beoefenen in plaats van naalden om de huid te doorboren.

Waarom zou je een acupressurist bij je paard roepen?

Omdat het een onwijs effectieve, complete en zachte behandelmethode is.
Acupressuur werkt op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Een (goed) getraind(e) acupressurist kijkt op een holistische manier naar je paard, wat het mogelijk maakt om verschillende klachten in een keer te behandelen en dus het herstel te versnellen.
De therapeut mag zelf de druk bepalen: sterk met mijn handen op een punt drukken betekent niet dat ik effectief bezig ben. Soms moet ik juist het paard heel zacht aanraken. 
Dit geeft mij de mogelijkheid om alle paarden te behandelen, zelfs paarden waarvan men zegt dat 'ze niet te behandelen' zijn.

Ok, maar hoe werkt het nu precies?

De traditionele uitleg is dat 'acupressuur op de meridianen werkt. Meridianen zijn onzichtbare energiebanen die door het lichaam heen gaan'.
Op zich niks mis mee, maar voor de meeste mensen is deze uitleg vrij abstract.
Dit is mijn uitleg: een (paarden)lichaam zie ik als een verzameling van structuren die met elkaar verbonden zijn. Denk aan de botten en de spieren, maar ook aan de fascia, pezen, zenuwbanen enzovoort.
Een lichaam wordt dagelijks aan de buitenwereld blootgesteld, waar het trauma's oploopt. Dit kan een fysiek trauma (van een struikelpartij tot uitglijden in het land) maar ook een emotioneel trauma (ruzie met de buurman maar ook het verliezen van een maatje) zijn . Al deze trauma's hebben een effect op het lichaam en kunnen blokkades (fysiek en emotioneel) in het lichaam veroorzaken. Dan is het lichaam niet meer in balans en wordt zijn functioneren verstoord.
Met behulp van druk op de goede acupressuurpunten kan ik de blokkades oplossen en het lichaam weer in balans brengen.

Kun je dan alle blokkades oplossen?

Nee, helaas niet. Ik heb het hier over blokkades in de zachte weefsels (met name fascia en oppervlakkige spieren) en op emotioneel niveau.
Zitten de 'harde' structuren van je paard goed vast? Dan zul je een osteopaat of een chiropractor erbij moeten roepen.
Maar acupressuur en osteopathie/chiropractie sluiten elkaar niet uit. Mijn ervaring is dat een combinatie van beide behandelingen heel vaak uitstekende resultaten levert.

Ik wil graag mijn paard laten behandelen, waar moet ik rekening mee houden?

Ik kom gewoon op locatie, dus je hoeft niet ergens heen met je paard. Zo vorkomen we onnodige stress voor de eigenaar en het paard.
Het is wel handig als je paard droog staat, maar hij hoeft niet gepoetst te zijn voordat ik er ben. Liever niet zelfs, zo kan ik je paard beoordelen 'zoals hij is'.
Ook is het handig als je van te voren een plek bedenkt waar ik je paard rustig kan behandelen. Het moet een plek zijn waar het paard zich prettig en veilig voelt. Denk aan zijn stal, paddock, of rijbak.

Een behandeling duurt ongeveer 60 minuten.
De eerste 24 uur na de behandeling 'mag' het paard niet aan het werk: om de behandeling volledig te laten uitwerken is het beter om je paard niet te rijden. Hij mag uiteraard de weide op of een rondje aan de hand lopen. Ik noem het 'actieve rust': het paard mag bewegen uit eigen wil, maar wordt niet verplicht om te bewegen. Daarna mag je de normale activiteiten rustig weer oppakken.

Wat kost een behandeling?

Een behandeling kost 90,00€. Daarbij komen nog voorrijkosten van 15€ binnen een straal van 50 km vanaf postcode 3831 (Leusden) of 25€ daarbuiten.

Wil je een afspraak maken? Neem dan contact op!