Behandelen en trainen: twee ingrediënten voor een gezonde paard - Clinic Manolo Mendez (19, 20, 21 mei 2017, Laag-Soeren)

Donderdag is het zover: Manolo Mendez is voor het eerst in Nederland! De datum staat al maanden met een grote rode cirkel in mijn agenda. Ik heb hem al twee keer aan het werk gezien in 2015 (München, Duitsland) en 2016 (Gent, België). Hij is een echte kunstenaar. Hij is ook verliefd op elke paard wat op zijn pad komt, of het nu Grand Prix of recreatie paarden zijn.

Wat ik fascinerend vind is dat hij verschillende brillen tegelijk kan dragen: hij is een trainer die paarden behandelt en een behandelaar die paarden traint.  Hij kan een paard behandelen en hem meteen helpen om een nieuw bewegingspatroon te leren. Hij kan zijn training op stop zetten om een stukje fascia (bindweefsel) die de beweging verhindert los te maken. Dit soort kunde is zeldzaam. En weinig mensen zijn bewust dat je beide nodig hebt voor een gezond paard.

Onlangs was ik met mijn vriendje naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Daar hebben ze een tentoonstelling over Gengis Khan. Ik ben sinds jongs af aan gefascineerd door de Mongolen: een volk wat op de rug van hun paarden vanuit Mongolië helemaal tot Polen en Hongarije kwam, legers van de grootste ridders versloeg en Europa liet beven. Een van de artefacten in de tentoonstelling zijn 4 pagina’s uit de Album van Kronieken van Rashid al-Dins (14de eeuw). 

Het is de eerste wereldgeschiedenis ooit geschreven en extreem zeldzaam. Ik keek er gefascineerd naar: de sierlijke schrift, de tekeningen van de paarden (uiteraard) en de vitrine in het algemeen. Mijn vriend keek ook gefascineerd maar niet naar het boek. In een hoekje van de vitrine lag een kastje. Ik had het niet eens gezien. Ik hoorde van hem dat het kastje het klimaat binnen de vitrine beheerde. Hij vond het fascinerend. Twee mensen, twee bliken, twee verschillende brillen. Ik vertelde hem hoe zeldzaam het boek was en hoe hij gemaakt was. Hij vertelde mij hoe het kastje alles registreerde en de waarden constant hield.

Het grappige is dat ik me realiseerde dat zonder boek geen kastje, zonder kastje geen boek. Als het kastje de temperatuur en de zuurgraad niet constant houdt, droogt het boek snel uit en gaat het kruimelen. Zonder boek in de vitrine heeft het kastje geen nut en is het een stukje technologie. Beide hebben het ander nodig. Zo gaat het ook met behandelen en trainen: voor een blijvend en fascinerend resultaat, heb je beide nodig

Onlangs heb ik samen met Karin Leibbrandt (4 Dimension Dressage) een paard behandeld. De merrie is sinds kort in het bezit van Mirjiam van der Wiel (Horse Recovery Sentre). Na de behandeling ging het paard weer naar huis en Mirjiam plaatste een paar dagen later een video update op Facebook. De verandering in de beweging was fantastisch en Cebella bewoog zoveel beter dan een paar dagen daarvoor. Maar hier ook geldt: zonder een training wat helemaal op de biomechanica van het paard afgestemd is, zijn de resultaten van de behandeling maar van korte duur en leert het paard geen nieuwe manier van bewegen. Je kunt een paard door en door trainen, maar eens in de zoveel tijd zul je de fascia los moeten maken om te voorkomen dat blokkades de beweging verhinderen.

Misschien gaat Cebella mee naar Manolo Mendez. Ik ben zo benieuwd!

Voor meer informatie over Manolo Mendez zie, http://www.manolomendezdressage.com/
Voor de informatie over het evenement: http://www.kvapaardenrevalidatie.nl/?page_id=319
Kaartjes bestel je via: info [at] 4dimensiondressage [dot] nl (info[at]4dimensiondressage[dot]nl)