Karin Leibbrandt en Thomas Ritter, EquiCare-Plus

Waarom zou een behandelaar naar Clinics gaan? (Thomas Ritter 15, 16 juli 2016)

Afgelopen vrijdag en zaterdag was Thomas Ritter weer in Nederland. De Clinic werd georganiseerd door de team van Equicare-Plus en een 8-tal combinaties stond op het programma. Het niveau van training (basis - galopwissels), leeftijd en rassen (KWPNers, PRE, Frederiksborg en zelfs een Fjord) verschilden nogal. Dat kon ik uiteraard niet aan mij voorbij laten gaan. Maar waarom eigenlijk?

Omdat ik er van overtuig ben dat het heel positief en leerzaam is voor behandelaars om Clinics van ruiters die verstand hebben van biomechanica te beleven. En vooral als die persoon ook kan uitleggen waarom een oefening op dat moment geschikt is voor het paard.

Eerst even Thomas Ritter voorstellen:  Duitse ruiter hij heeft op hoog niveau wedstrijd gereden (Grand Prix). Hij heeft een diploma in Egyptologie en is zijn carrière begonnen als een Universitair docent in de VS. Daarna heeft hij besloten om full time in de paarden te gaan werken. Hij leest meerdere Europese talen en heeft het werk van verschillende Oude Meesters uit verschillende hoeken en denkwijzen (Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, ...) grondig bestudeerd. Hij heeft een boek geschreven Dressage Principles Based on Biomechanics en is een DVD aan het voorbereiden. Ik heb vorig jaar al Thomas les zien geven en ik wilde het nog een keer meemaken.

Wat ik van deze twee dagen geleerd heb:

1. Fysieke balans = mentale balans

Sommige paarden waren best onder de indruk: nieuwe locatie, mensen, een geluidsinstallatie... Maar Thomas wist met een paar simpele oefeningen de paarden in balans te brengen. Hoe? Simpelweg door ze te laten voelen dat ze 4 benen hebben en dat ze daar stevig op staan. Op het moment dat het paard meer in balans kwam (gewicht meer gelijk verdeeld over de 4 benen) zag je ze meteen kalmer worden, meer vertrouwen vertonen en naar de ruiter luisteren. Dit geldt ook voor een behandeling: door blokkades weg te halen breng je het paard fysiek weer in balans en dat helpt het paard zijn mentale balans weer te vinden.

2. Als A niet werkt, dan zijn er nog 25 letters in het alfabet... en ook cijfers...

Thomas Ritter heeft heel veel kennis en heeft zelf een combinatie van oefeningen bedacht om het paard in evenwicht te brengen. Hij heeft een duidelijk beeld van het eindresultaat, maar hij is open minded over de weg daar naartoe. Zo zagen we hem soms tot 4 verschillende oefeningen gebruiken om een bepaalde resultaat te bereiken. Over de galopwissel zei hij dat hij tot 14 verschillende manieren weet om een paard en ruiter zover te brengen. Welke gaat werken is afhankelijk van het paard: bouw, kunde, lenigheid, neiging om in tempo terug te komen of juist te versnellen als het moeilijk wordt... Dit heeft me geïnspireerd om nog meer mijn behandelingen op het paard af te stellen. Dit betekent dat ik misschien mijn behandelmethode moet bijstellen op wat het paard op dat moment toe laat. Zodat als A niet werk, ik ook de andere letters kan proberen. Take Time - Blijf in het moment : het heeft me ook geïnspireerd om niet te veel meteen te willen. Ik werd  er aan herinnerd dat sommige paarden ook een eigen mening hebben over de behandeling (Zie bonus)

3. Denk in relaties - luister naar de ruiter

In de wonderlijke wereld van de biomechanica hebben alle elementen van het lichaam een link met elkaar  en heeft alles een oorzaak en een gevolg. Zo wist Thomas verband te leggen tussen een oefening wat moeilijk is en een gedeelte van het lichaam wat nog getraind moet worden. Dit was een herinnering om ook uitgebreid met de ruiter over het werk met het paard te praten: een probleem in de training kan een aanwijzing zijn van een blokkade in het lichaam.

4. Leg het uit!

Thomas legt alles uit: je paard vindt het moeilijk om het binnen achterbeen onder het lichaam te plaatsen op de volte, daarom gooit hij zijn buitenschouder naar buiten. Hij geeft de ruiters tools die ze naar huis moeten nemen en zet ze aan het denken. Te vaak merk ik dat ik te weinig aan de ruiter uitleg wat ik aan het doen ben. Als ik ze kan uitleggen wat ik precies aan het doen ben, waar ze op moeten letten, welke resultaten ze kunnen verwachten, waarom eerst grondwerk goed is na een behandeling en welke oefeningen / wijze van training goed is voor het paard, dan heeft mijn behandeling meer zin voor de ruiter en is het effectiever.

*Bonus: een behandeling kan meteen je paard helpen

Vrijdag werd ik gevraag om twee paarden een (korte) behandeling te geven. Een was een vaste klant, de andere een nieuw paard. Mijn vaste klant is een dame vol karakter. Haar behandelingen gebeuren niet altijd even rustig omdat ze heel sterk op mijn aanrakingen kan reageren. Vrijdag heb ik haar met een OPEN MIND behandeld: ik had haar zien lopen onder het zadel, ik had dus een duidelijke idee waar de blokkades zaten. Maar voor een keer liet ik haar het tempo van de behandeling voor 100% bepalen (meestal is het 75%). En dit keer liet ze het fantastisch toe. Het tweede paard was een nieuwe klant: een zoete ruin die het heel moeilijk vond om zijn rug te ontspannen in het werk.

De dag erna konden beide ruiters een duidelijke verschil zien en liepen de paarden een heel stuk soepeler. Na de les heb ik beide paarden nog een keer (kort) behandeld. Beide paarden hadden een heel kleine verkleving in de fascia. Dit betekent dat als de fascia los wordt gemaakt, is het los. Een correcte training daarna heeft weinig effect op de fascia en helpt de fascia soepel te houden.

Ik zou dus iedereen willen aanmoedigen om een Clinic van een ruiter die verstand heeft van biomechanica te beleven. Dit ongeacht de discipline.

Thomas heeft beloofd dat hij in 2017 weer komt. Ik ben dan zeker weer van de partij! 

Karin Leibbrandt en Thomas Ritter, EquiCare-Plus